
Diyarbakır'da Tarihi Kral Yolu Canlanıyor! İşte O Rota
Diyarbakır, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Milattan önce 7. yüzyılda Lidya döneminde inşa edilen ve İzmir Efes'ten Irak'ın Ninova kentine kadar uzanan 2 bin 500 kilometrelik antik ticaret ve ulaşım yolu olan Kral Yolu'nun Diyarbakır etabında hazırlanan yürüyüş rotaları tanıtıldı. "Diyarbakır Kral Yolu Yürüyüş Rotaları Oluşturma Projesi" kapsamında, 351 kilometrelik alanda 32 yürüyüş rotası belirlendi. Bu rotalar, Diyarbakır merkez ilçelerinin yanı sıra Eğil, Ergani, Çınar, Çermik ve Çüngüş ilçelerini de kapsıyor.
Diyarbakır Kral Yolu: Tarih, Doğa ve Kültürün Buluşma Noktası
Yenişehir ilçesindeki Pirareş Köprüsü çevresinde düzenlenen tanıtım yürüyüşüyle başlayan etkinlikte konuşan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Cumhurbaşkanımızın ‘Terörsüz Türkiye’ vizyonunun Diyarbakır’ın huzuruna ayrı bir güç ve anlam kattığını belirtti. Zorluoğlu, artık Diyarbakır’da yatırım, istihdam, tarım, sanayi ve turizm konuşulduğunu vurguladı. Vali Zorluoğlu, kentin artık huzurlu ve güvenli bir şehir olduğunu belirterek, doğa ve kültür tutkunlarını Diyarbakır’a davet etti. Projeyle birlikte “Diyarbakır Zamanı”nın başladığını ifade eden Zorluoğlu, "Bu güzergâh sadece bir yürüyüş yolu değil, aynı zamanda Diyarbakır’ın kadim geçmişinden bugüne taşıdığı kültürel değerlere de dokunan önemli bir destinasyon ve trekking güzergâhıdır" dedi.
Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun ise Zerzevan Kalesi'nin bu rotanın odak noktalarından biri olduğunu belirterek, "Çünkü bütün krallıklar bu yolu aktif olarak kullandı" diye konuştu. Rotaların bir ay içinde turizme açılması planlanırken, güzergâh boyunca mağaralar, peri bacaları, tarihi köprüler, hanlar, kiliseler, hamamlar, endemik bitki türleri gibi doğal ve kültürel zenginlikler yer alıyor.
351 Kilometrelik Yürüyüş Rotası ile Keşfe Çıkın
Projeyi hazırlayanlardan Asuman Ataç, Kral Yolu’nun bir ay içinde turistlerin kullanımına açılacağını belirtti. Ataç, "Yol boyunca karşınıza mağaralar, şelaleler, peri bacaları, Tarihi Kral Yolu izlerini göreceğiniz patikalar, endemik bitki türleri, çok sayıda hem kültürel hem de coğrafi değeri içeren rotalarımız var. Bunların içerisinde köprüler, hanlar, hamamlar, kiliseler gibi değerler de yer alıyor. 351 km ip gibi kopmadan, doğa yürüyüş rotasıdır. İsteyen 5 km, isteyen 30 km yürümeyi tercih edebilir" diyerek, rota üzerinde konaklama imkânlarının da bulunduğunu ifade etti.
- Mağaralar
- Şelaleler
- Peri Bacaları
- Tarihi Köprüler
- Hanlar ve Hamamlar
- Endemik Bitki Türleri
Yenişehir’deki temsili yürüyüşün ardından Tarihi Kral Yolu yürüyüş rotasında bulunan Ergani ilçesindeki Çayönü’ndeki kazı alanının tanıtımı yapıldı. Göçebelikten yerleşik yaşama, avcılık ve toplayıcılıktan üreticiliğe geçilip tarıma ilk başlanılan yerler arasında bulunan Çayönü, Kral Yolu’nun önemli noktalarından. Bir ay önce yapılan Neolitik Kongre’de Çayönü’nün yerleşik yaşamın ilk başladığı yer olarak tespit edildiğini söyleyen Asuman Ataç, “Göbeklitepe gibi bir yerin ortaya çıkacağını umuyoruz. Her bir kazı alanının içinde farklı zaman dilimine ait eserler bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır'ın bu tarihi ve doğal güzellikleriyle dolu rotası, bölge turizmine önemli katkılar sağlayacak. Kral Yolu'nun yeniden canlanması, hem yerli hem de yabancı turistler için kaçırılmaması gereken bir fırsat sunuyor. Bu proje, Diyarbakır'ın sadece tarihi değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmasını sağlayacak ve bölge ekonomisine olumlu yansımaları olacaktır. Diyarbakır Kral Yolu, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine olarak ziyaretçilerini ağırlamaya hazır.