
Sakallı Lütfü Vefat Etti! Sahaflar Ağabeyi Lütfü Seymen'i Kaybettik
İstanbul'un köklü sahaflarından, "Sakallı Lütfü" olarak bilinen Müteferrika Sahaf'ın sahibi Lütfü Seymen, 71 yaşında hayata veda etti. Kitaplara adanmış bir ömrün ardından sevenlerini yasa boğan Seymen'in cenazesi, bugün öğle namazını takiben Söğütlüçeşme Camii'nden kaldırılacak ve Ümraniye Ihlamurkuyu Mezarlığı'na defnedilecek. 40 yıllık dostları Emin Nedret İşli, Sabri Koz ve Bahtiyar İstekli, Yeni Şafak'a Seymen'i anlattılar.
Lütfü Seymen Kimdi?
5 Kasım 1954'te Üsküdar'da doğan Lütfü Seymen, eğitim hayatına Cide'de başlayıp Kastamonu'da tamamladı. 1973'te İstanbul Üniversitesi'nde okurken seyyar kitapçılık yapmaya başlayan Seymen, 1974'ten itibaren tam 50 yıl boyunca sahaflık mesleğini icra etti. Ancak kendisi, "Sahaflar Kitabı"na verdiği röportajda ilk dükkanının, 13 yaşındayken Teksas ve Tommiks sattığı bir köpek kulübesi olduğunu belirtmiştir. 1993'ten beri dükkanıyla aynı adı taşıyan Müteferrika Dergisi ile kitabiyatın nabzını tutan Seymen, derginin 2024'te çıkan 66. sayısıyla jübilesini yaparak koltuğunu sahaf Emin Nedret İşli'ye devretmişti.
Müteferrika Dergisi Yaşamaya Devam Edecek
Yılda iki kez yayınlanan Müteferrika Dergisi'ni devralan Turkuaz Sahaf'ın sahibi Emin Nedret İşli, bu önemli emaneti sürdüreceklerini ifade ederek Seymen hakkında şunları söyledi:
Hem yayın yapan hem sahaflık mesleğine hizmet eden, kitabın ve kitapseverin hizmetkârı olan bir arkadaşımızdı. Uzun yıllar Kadıköy’de, önce seyyar sahaf olarak, sonra da Kadıköy’ün çeşitli mekanlarında dükkân sahibi olarak, sahaflık mesleğine çok önemli hizmetlerde bulundu. Yaklaşık 30 yıldan fazla 66 sayı Müteferrika Dergisi’ni tek başına üstlendi. Derginin ikinci sayısından itibaren yayın kurulundaydım. Şimdi emanetini sürdüreceğiz. 67. sayıya yetişmez ama 68. sayı mutlaka Lütfü Bey’in adına bir armağan sayısı olacak.
Sahaflıkta Yeni Bir Dönem
Bahtiyar Sahaf'ın sahibi Bahtiyar İstekli, Lütfü Bey'in eski ve yeni sahaflık anlayışları arasında bir köprü olduğunu vurgulayarak şunları ekledi:
Meslek hayatımızın ilk günlerinden itibaren bize rol model olmuş, sahaflığı teşvik etmiş, sevdirmiş bir abimizdir. Sahaflıkta yeni dönemin başlatıcısı kabul edebiliriz. Eski sahaflık biraz Osmanlı bakiyesi eserlerin tasfiyesi üzerine kurulmuş bir sahaflıktı. Osmanlı’dan kalan malzemeler 90’lı yıllara doğru tükenince, Cumhuriyet’in ürettiği ürünler ağırlık kazanmaya başladı. Lütfü Bey de o dönemde yeni bir sahaflık şekliyle ortaya çıktı. Eski dönemde daha çok kitap ticareti gibiydi, ama Lütfü Bey’in ticaretin ötesine geçen, kitaplarla farklı bir ilişkisi vardı.
Yazar Sabri Koz ise, Seymen'in kendi kuşağının son temsilcilerinden olduğunu belirterek, onun dükkanının her cumartesi entelektüel bir buluşma noktası olduğunu anlattı.
Zaman içinde hatırasını hem aziz kılmak hem de kendisini unutturmamak adına elimizden ne geliyorsa yapacağız. Her sahafın bir çalışma şekli vardır. Lütfü Bey de bu işe sokaklarda kitap satarak başlamış fakat ilgi sahibi ve meraklı bir insandı. Hem mesleğini hem mesleğiyle ilgili gerekli bilgileri zaman içinde öğrendi. 1980’lerin sonundan itibaren onun dükkanında her hafta cumartesi günleri toplanır (Cumartesi Yârânı) sohbet ederdik. Geçtiğimiz ay son toplantımızı yaptık. Önümüzdeki hafta inşallah arkadaşlarla kendi aramızda toplanıp onu yad edeceğiz.
Lütfü Seymen, sadece sahaflığıyla değil, aynı zamanda sahaflar ve kitaplar üzerine yazdığı makalelerle de edebiyat dünyasına önemli katkılar sağlamıştı. Yapı Kredi Yayınları'ndan 2008 yılında çıkan "Üsküdar'a Kadar Kastamonu" adlı kitabın editörlüğünü üstlenmişti.
Lütfü Seymen'in vefatı, Türk sahaflık camiası için büyük bir kayıp. Onun kitaplara olan tutkusu, meslektaşlarına olan desteği ve edebiyata katkıları her zaman hatırlanacak. Anısı, Müteferrika Dergisi ve yetiştirdiği öğrenciler aracılığıyla yaşamaya devam edecek.